dimarts, 30 de juny del 2020

Urgell. Tossal gros de Vallbona

L'aturada per la pandèmia de la COVID-19 ha afectat a tots els nivells. I això també ha obligat que aquest projecte romangués aturat uns mesos. Malgrat això, ara que ja podem circular lliurement, prenent totes les precaucions requerides, per dins el territori dels Països Catalans, aquest projecte torna a la càrrega!

Aquest estiu es presenta mogut i, si tot va bé, podrem engruixir el nostre llistat de sostres i iniciar-nos en el País Valencià, territori encara verge de les ostres visites!

Avui ens hem dirigit cap a les terres de Lleida per a fer dos dels sostres més assequibles del nostre projecte. Hem aprofitat l'estada per a fer una visita ambientalista i cultural per a visitar altres espais d'interès de la zona com són l'Estany d'Ivars i Vila-Sana i el poble de Penelles, que han servit d'espaiador entre els dos sostres de la jornada.

EL primer sostre realitzat, al llarg del matí, i del que parlarem en aquesta entrada, es tracta del Tossal Gros de Vallbona, punt més alt de la comarca de l'Urgell amb 804 msnm. Situat a la Serra del Tallat, al sud de la comarca, fronterer ja amb la Conca de Barberà i zona cistercenca, proper al Monestir de Vallbona de les Monges, municipi al qual pertany el sostre.

Es tracta d'una ruta circular senzilla, molt planera i molt agradable de realitzar. Envoltats sempre d'un parc eòlic i amb boniques vistes sobre la plana de Montblanc. El camí discórrer principalment per trams de GR i Ruta del Cister, tot i que hi ha algun tram perdedor i cal anar amb compte per a poder realitzar la ruta circular.


Powered by Wikiloc
*El track té un error de GPS, deixem un link amb un altre track amb el qual ens vam basar i és correcte https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/100-cims-tossal-gros-de-vallbona-des-de-montblanquet-36123851

Sortim de la localitat de Montblanquet, que pertany a Vallbona de les Monges, i deixem el cotxe a peu del camí que iniciem. El camí inicial és una pista que va pujant molt lleugerament seguint indicacions de Santuari del Tallat, que es troba a uns 3 Km.

EL petit camí asfaltat es converteix en pista a partir del cotxe. Cal seguir les indicacions de Santuari del Tallat

El camí és molt còmode i va avançant entre paisatges de camps de blat a punt de sega i zones ombries per vegetació de bosc mediterrani i de màquia arbustiva. Veiem com ens anem apropant cap al primer turonet que farem, on es troba el Santuari del Tallat.

Al fons, el turonet coronat per el Santuari del Tallar, cap on ens dirigim

Obviem alguns camins que parteixen a altres direccions. Seguim sempre direcció Santuari del Tallat. El camí està molt ben senyalitzat i no té pèrdua. Seguim trams de la Ruta del Cister
Ja a la base del turonet, cal deixar la pista principal. A mà dreta parteix un corriol en pujada que ens portarà al Santuari en 500 metres. Aquest corriol puja envoltat de preciosos camps de blat i roselles ben florides. Aquest no serà un paisatge d'alta muntanya, però té un encant especial!

Corriol que parteix cap al Santurai, indicat com a "Derivació del Santuari del Tallat". Es pot veure ja una paret dle Santuari a dalt del turó

Aquests paisatges tenen un encant especial!


En un tres i no res ens plantem al cim del turó. El Santuari, que data d'èpoques gòtiques, està molt malmès i restaurat de no massa bona manera. No hi podem accedir, ja que està tancat, però des de dalt del turó tenim les primeres grans vistes de la Conca de Barberà i la plana de Montblanc, així com la plana de Lleida fins als relleus del Montsec cap a l'altra direcció.





Seguirem la nostra ruta per un corriol poc fressat que descendeix de manera abrupta un bosc, davant de l'entrada del Santuari. Cal estar atent, ja que aquest corriol desemboca en un camí que va cap a la nostra dreta. Cal obviar-lo i acabar d'arribar a un camp de blat uns metres més avall. Aquesta part és una mica perdedora, ja que trobem troncs que impedeixen de seguir el camí circular del track, però si estem pendents, no hi haurà problema.

Corriol de baixada entre el bosc. Parteix de l'esplanada de davant l'entrada el Santuari

Al final del corriol, hem d'acabar de baixar uns metres fins arribar al camp de blat que veiem, obviant el camí fressat que parteix a mà dreta
Una vegada al camp, cal resseguir-lo pel seu cantó per un corriolet de pagesos. Arriba un punt que cal superar un petit marge per enllaçar amb un altre corriol del camp superior. Cal seguir el sentit comú. En uns minuts arribem a la pista on enllacem altra vegada amb el GR i Camí del Cister.


Resseguim el camp de blat ben banyat de roselles. Avui ens acompanya la Irene!

Finalment arribem a la pista del GR i mirem enrere, bonica estampa la del Santuari

Cal resseguir la pista a mà dreta, direcció als molins eòlics que envolten el nostre sostre. La pista és planera i en tot moment tenim unes fantàstiques vistes de la Conca de Barberà, ja que ens trobem per la carena. Trobem alguna cruïlla que enllaça amb variants del GR i baixa direcció Prades i Montblanc. Nosaltres seguim sempre indicacions cap al Tossal gros de Vallbona i Montblanquet.


Seguim sempre la pista planera que ressegueix la carena direcció els molins
Arribem a una carretera que ens conduiria al poble altra vegada. Nosaltres la travessem i ascendim lleugerament fins a una cruïlla de camins. Aquesta cruïlla ens indica el cim a 500 metres a mà esquerra, això farem!


Arribem  la cruïlla i anem direcció esquerra "Tossal Gros de Vallbona". A mà dreta enllacaríem amb el camí de tornada a Montblanquet, que farem després de coronar
Cal estar atents, perquè en aquest camí, passats uns 400 metres, parteix un petit corriol en forta pujada que ens apropa al sostre comarcal. Aquest corriol és ben visible i està fitat. En qüestió de pocs minuts ens trobarem al cim del Tossal gros de Vallbona, sostre de l'Urgell.

Una curiositat que té el cim és que està ple de pessebres que diverses agrupacions excursionistes han anat instal·lant i mantenim. Des del cim, o des d'esplanades properes, tenim una molt bona vista de 360º del paisatge que ens està acompanyant al llarg del dia!




Aquest cim està pensat per a pujar-lo i baixar-lo pel mateix lloc, però amb una mica d'imaginació, podem travessar el bosquet que hi ha a la cara nord del cim per anar direcció al primer molí de Vent i enllaçar amb el camí de tornada cap a Montbalnquet. El bosc està net i hi ha marques de trepig. Si agafem de referència el primer molí, en pocs minuts ens trobarem a la base d'aquest gegant de ferro.

Sortim del bosquet i arribem a la base del primer molí. Hem d'agafar la pista que els va unint fins al 3r molí, d'on parteix un corriol a mà esquerra que ens condueix a Montblanquet
Una vegada al camí de servei, el seguim uns metres fins que, just superar el 3r molí, hi ha un corriol a mà esquerra senyalitzat amb un petit pal i una fletxa amb marques blanques i grogues. Cal agafar aquest camí per a retornar al nostre punt d'inici.

Trencall a mà esquerra just passar el 3r molí
Des d'aquest punt, solament resta una suau baixada de no més de 3 km fins a Montblanquet. El camí ens hi va portant i està molt ben senyalitzat. Gaudim de la Serra del Tallat. Finalment arribem al municipi i el travessem fins a arribar al punt d'inici.



Un matí perfecte per agafar gana i gaudir dels paisatges de secà en època de sega del blat i màxim esplendor de les roselles, un plaer pels sentits! 

3 comentaris: