divendres, 9 d’agost del 2019

Ripollès. Puigmal

Aquest agost ve farcit de sostres del Pirineu. Aprofitem el bon temps i la no presència de neu ni gel per a fer els cims més alts del nostre projecte. Comencem per un dels més assequibles: el cim del Puigmal, de 2909 msnm i sostre de la comarca del Ripollès. És també el segon cim més alt dels Pirineus Orientals, darrere del Carlit (Alta Cerdanya).

Aquesta ruta l'emmarquem en una travessa de dos dies on realitzarem tota l'Olla de Núria, campant al fons del circ glacial, al Santuari de Núria. Una ruta molt agraïda i assequible per a qualsevol persona en bona forma física: sense grandíssims desnivells ni passos complicats ni aeris.


Powered by Wikiloc

Per tant, realitzem l'ascens des de la Collada de Fontalba, a poc més de 2000 metres d'alçada, des d'on podem deixar el cotxe després de resseguir una feixuga pista de 11Km des de Queralbs. Des d'allà seguirem un camí sense cap mena de pèrdua fins al cim.

El darrer tram de la pista està tallat per unes obres, per tant hem de deixar el cotxe un centenar de metres més avall i continuar per la pista una estona fins arribar a la collada, les vistes des d'aquest punt de la Vall que forma el riu Freser des de Queralbs cap a Ribes i Ripoll ja son destacables, amb el Taga observador.

Deixem el cotxe uns metres abans de la Collada de Fontalba, ja que la pista està tallada

Estem a uns 2000 metres i les vistes de la Vall del Freser i el Taga ja son ben maques
Un cop a la Collada Fontalba veiem clar i definit el cim del Puigmal, pla i força arrodonit. El camí es pot interpretar fàcilment resseguint la carena de prats passant per dos petits cims: cim de la Dou i cim del Borrut.



Després d'un primer tram d'ascensió moderada entre prats, amb alguns trams més drets arribem al cim de la Dou. Allà farem una primera paradeta per veure aigua i menjar. Ens trobem força gent al llarg de l'ascensió i anem compartint experiències. Trobem força gent que fa l'Olla de Núria d'una sola tirada (8-10 hores)

En aquesta petita aventura ens acompanya l'Arnau!

El cim del Puigmal, cada vegada més proper
Veiem un segon cim arrodonit abans del Puigmal, es tractar del cim del Borrut. El camí es torna a enfilar, però sempre de maner còmode per arribar al proper altiplà, on també farem una parada per descansar i recuperar forces abans de l'ascensió final.

Al centre de la imatge s'entreveu la Collada Fontalba, d'on hem partit i les imponents Roques de Totlomón, a les faldes del cim del Torreneules.

Si direm el cap cap a l'est, veiem ja la Serra del Cadí i treu el cap el Pedraforca. La calitja ens dificulta una mica les vistes.


Iniciem doncs el darrer tram d'ascensió, també el més dur. El camí s'enfila per una carena. Deixem el terreny de prats i zigzaguegem per una mena de tartera rocosa amb fortes pendents. En cap moment però hem d'ajudar-nos de les mans per progressar i, a poc a poc, anem assolint el nostre objectiu.




I finalment, després de 1h45 aproximadament arribem al cim del Puigmal! El nostre objectiu del dia i sostre del Ripollès amb 1909 msnm. Al cim ens trobem força gent, ja que s'hi pot accedir per diverses rutes: des de Núria, resseguint l'Olla, des del cantó nord català, des de Planoles... El vent pica fort al cim, per sort hi ha diversos bivacs construïts amb murs de pedra que permeten descansar una estona arrecerats del vent.

Les vistes de 360º son espectaculars. Llàstima que el dia no acompanya al 100%, malgrat fer sol hi ha força calitja. Però podem albirar els grans cims del Pirineu Occidental català, fins a la Pica d'Estats. Tabé veiem el Carlit, que sobresurt amb la seca piràmide característica.







Després de descansar una mica i recuperar energies cal prosseguir el nostre camí. Podriem baixar directament a Núria per una tartera, però preferim resseguir l'Olla de Núria fins el Coll de Finestrelles. Molt intuïtivament agafem el camí que ressegueix la carena. És un camí pedregós que, a excepció del primer tram de baixada que fa una mica més pendent, és molt senzill. Abans d'arribar al Coll de Finestrelles fem dos pics més resseguint la carena: el Puigmal petit del Segre i el Puigmal del Segre. És d'aquests pics d'on neixen els torrents que formen el riu Segre per la vessant nord catalana.



Després de 3,5Km arribem al Coll de Finestrelles, lloc d'enllaç amb el camí que baixa cap a Llo. En el coll dinem i agafem clarament el camí de baixada cap a Núria, ben senyalitzat. La baixada és força tranquil·la.




EL camí es fa una mica feixuc, zigzaguejant per evitar fortes pendents de la Coma de Finestrelles fins arribar a una primera vall, on trobem ja els torrents que desemboquen al Santuari de Núra per formar el riu de Núria. Entrem ara a la Coma de la Llebrada. Després d'un tram pla, el pendent tornar a ser fort, malgrat que no comporta cap dificultat. Ja anem acompanyats de torrents i veiem cada cop més a prop l'edifici del Santurari.




Finalment arribem al Santurari i a tota l'esplanada on hi ha el Llac. Donem per finalitzada una molt bona excursió! A la tarda tocarà plantar la tenda per fer la segona part de l'Olla de Núria, però aquesta part ja s'escapa dels continguts d'aquest blog.

Salut i fins la propera!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada